Indiánská metoda odplenkování. Co myslíte?

sorboni30
26. bře 2024

Zdravím všechny. Dcera je předčasné narozená ve 28 týdnu. V květnu by měla oslavit bio 2 narozeniny, korigo měla v únoru.
Bohužel se nám stává, že se jí "slepuje" pipina. Už jsme byli jednou na odlepení u lékařky. Mysleli jsme, že je srostlá, ale byla slepená. Teď se to děje zas. Snažím se jí posazovat na nočník, ale říká nene a sabotuje ho..Nedávno seděla na nočníku, zavolala "kakala" a přitom nic a měla tam narvané nádobíčko z kuchyňky 🙈
Dneska jsem ji nasadila už látkové pleny a stále ji říkám o nočníku zda chce jít čůrat..po půl hodině rozbalit a posadim zda mi tam zůstane..
Nechci zase k lékařce, když měla dcera rok a půl, dostali jsme kartáč, že má ještě plenky.. no jenže každý to má jinak no. Synové ve dvou letech dvojčata plenky neměli..
Každopádně jsem četla o indiánské metodě. Myslíte, že by to bylo vhodnější než ty látkové plenky? Malá když se pokadi do plenky tak hlásí "kakala". Když chce čaj, řekne si..
Já už nevím. Je na mě velký tlak ze všech stran..ta její pipinka jak se lepí, protože mi malá spí 12 hod v noci v kuse a je jasné že ji nebudu budit na přebaleni..ale aspoň ve dne aby se jí to povedlo a tím pádem už se nebude slepovat a plenky budou fuč.. 🙈🙏
Prosím o rady.. hlavně ne prosím jak jsem hrozna matka, že malá už měla být dávno bez plenek 😶‍🌫️
Je dost tvrdohlavá. Děkuju

uzivatelkapetra
26. bře 2024

@sorboni30 tak jsem si o tom slepování teď něco přečetla a v žádném článku není spojováno s plenkami. Všude se píše, že denně omývat teplou vodou a při té příležitosti rozevřít pysky.
A proč máš pocit, že dvouleté dítě s plenkou je ostuda? Je to normální. Můžeš třeba v létě ji zkusit nechat chodit nahatou a uvidíš, jak to ještě nebude pobírat, tak je ještě čas.
Nenech se tlačit okolím, spoléhej na sebe a dceru.

sorboni30
autor
26. bře 2024

@uzivatelkapetra doktor mi řekl něco jiného.. že je to z plenek. Že kdyby byla dávno bez plenek tak se jí to neslepi. Ano pro každém přebalování ji to odlepuju jak píšeš..ale v noci to nejde to má vkuse.. Protože na mě tlačí moje mamka a doktoři.. Zkusím jí dát na wc nádstavec, možná zkusí ten. A když to nepůjde tak to nechám jak říkáš na léto a bude chodit nahatá. Děkuju 🙏

uzivatelkapetra
26. bře 2024

@sorboni30 a zkoušela jsi do koupele třeba kápnout olejíček, nebo před nocí něčím promazat, ať to do rána vydrží?

levandule_k
26. bře 2024

@sorboni30 Co mám pocit, tak jsem tady v diskuzích četla, že odplenkování bývá nejčastější kolem 2 let. Tak zdrbat někoho, že má dítě v 1,5 roce plenky mi přijde hodně přísné. Pokud tady nedostaneš radu, co na slepující se pipinku, tak bych projela historii poradny, jestli tam něco není na tohle téma anebo se zeptala tam, jak tomu předcházet.

rosalindamelinda
26. bře 2024

Achjo, napsat o dítěti, že se mu slepuje pipina je hrozné. Notak dámy, copak by to nešlo napsat normálně, odborným termínem - synechie. Jako dospělí lidé jsme si snad schopní význam termínu vyhledat, pokud ho někdo nezná...
Každopádně vaše lékařka je trochu mimo. Odplenkování batolete se provádí od 2 let věku, nejpozději do 3 let věku. Logicky proto, že od 3 let se nastupuje k předškolnímu vzdělávání a ve školce už děti plenky mít nemohou. Pokud někdo chce dítě odplenkovat dřív, aby vypadal jako machr (že jeho dítě už plenky nemá), pak je to vůči dítěti spíše neohleduplné. Navíc je to opravdu zbytečné, protože dítě se to samo naučí - s postupujícím vývojem, dozráváním mozku a kognitivních funkcí.
K vaší otázce, nezáleží prý jen na plenkách (látkové, jednorázové), ale problémy můžou způsobovat i vlhčené ubrousky. Mojí známé lékařka doporučovala používat na utírání raději nějakou houbičku/žíňku. Můžete také vyzkoušet 😉

pe_tu_ss_ka
26. bře 2024

Dceři se také slepuje už od mimina. Od ledna je bez plenek, a musím to hlídat stále, takže bych opravdu nespoléhala, že se to vyřeší odplenkováním.. mám zkušenost i se synem, když jsem taky "myslela" a snažila se ho tlačit někam, na co nebyl připravený, sám se pak odplenkoval bez stresu později.

sorboni30
autor
26. bře 2024

@rosalindamelinda Já jsem to napsala schválně takto, ne každý ví co je to synechie. Já to taky nevěděla dokud se mi nenarodila dcera 🙈 Jinak souhlasím..a ano vlhčené používám stále. Zruším je, budu utírat jen houbičkou. Taky děkuju za rady. Jako některé věci jsou maličkosti co si clovek nevšimne, ale může to souviset. Já to brala automaticky od narození, na JIP, mediálu v porodnici to tam užívali tak jsem jela standardně..
Děkuju 🙏

sorboni30
autor
26. bře 2024

@pe_tu_ss_ka no je fakt, že některé větší holčičky to mají prej taky.. a hodně maminek co jsem mluvila to ani neznají

snahnah
26. bře 2024

@sorboni30 Jestli na tebe tlačí doktor, že má ve 2 letech plenu, měl by vrátit diplom, protože to odporuje normálnímu psychomotorickému vývoji a dozrávání centrální nervové soustavy dítěte. Dokud dítě nedozraje a nepřijde si na to samo, což může být v rozmezí 18-36 měsíců, můžeš se stavět na hlavu a max. vycvičíš sebe, že budeš pravidelně posazovat a sem tam se zadaří. Mimochodem, tohle je praktika našich maminek a babiček, kdy “od půl roku byly děti bez pleny”.
Jakmile si k tomu dítě dojde, samo pozná, že má potřebu, máš odplenkováni během 1-2 týdnů (sem tam nehody můžou být). Jinak se zbytečně trápíte oba dva. Osobní zkušenost se třemi dětmi 😉 všichni okolo 2,5 let, na noc pro jistotu do nějakých 4 let.

sorboni30
autor
26. bře 2024

@snahnah no to je fakt.. jako taky jsem byla v šoku jak mám vzít okénku rok a půl staré holčičce ještě k tomu předčasně narozené, protože takto ji bylo normálně rok a dva měsíce a Drbal mě tam jak smrada malého. Řekl mi, že ji mám vzít plenky a už ji je nedat. Mám si sednout na wc a ukázat jinak curam a pak ji posadit.. No byla jsem z toho rozhozená, ale stejně jsem pokračovala po svojem. Nočník jsem ji ukazovala, to zas jsem dělala i posazovala. Ale až teď vidím, že ta malá vnímá a vi co se po ní chce. Umí si říct o cokoli. Předtím nemluvila tak nevím jak by si řekla, že chce čůrat.. Jo házu to za hlavu a pojedu v klidu. Diky

snahnah
26. bře 2024

@sorboni30 Ukazovat můžeš, tím nic nepokazíš, ale nenutit, má to pak spíš opačný efekt.
Nejmadší, když měla nějak čerstvě po 2. narozeninách, sedla si po vzoru starší sestřičky na nočník a vyčůrala se. To bylo slávy!!! Že by už? Do 5 minut udělala další loužičku na koberec a bylo jí to úplně buřt 🤣 jasný důkaz, že teda už začala něco pobírat, ale ještě nedokázala ovládat svěrače a vyhodnotit situaci. O pár měsíců později si začla sama chodit.

suzanna123
26. bře 2024

@sorboni30 nepomáhá na to olejíček? My šly s malou už z porodnice s instrukcemi, že při přebalování se holčičkám pipina maže, aby se neslepila (teda aby nedošlo k synechii - abych neurazila něčí jemnocit 😀)

rosalindamelinda
26. bře 2024

@suzanna123 neurazila něčí jemnocit...hm a čí? Napsat totiž, že se "slepuje pipina" je nesmysl. Pipina je podle vás co - pochva? No, v tom případě to píšete vážně blbě, protože pochva se fakt neslepuje, ale slepují se co - malé stydké pysky že, takže ne pipina 😝

suzanna123
26. bře 2024

@rosalindamelinda ne, pipina podle mě není pochva. Takže jste si odpověděla za mě - a blbě. Nejsme na lékařském fóru, takže není jediný důvod někoho shazovat za to, že nepoužije odborný termín - navíc naprosto nesmyslně.

mysh_me
26. bře 2024

@sorboni30 taky jsem resila synechie u dcery, ne teda asi v tak velke mire jako u vas, ale nikdo to nedaval do souvislosti s odplenkovanim. Naopak prevenci (roztahovat, maznout olejicek - ne krem na opruzeniny, ten dovnitr nepatri) me ucili uz v porodnici, kde je jasne ze miminko plenky ma a mit bude, a detska dr mi to pripominala i na trilete prohlidce, ze obcas kontrolovat je to porad potreba, i u starsiho ditete ktere davno plenky nema. Takze bych si nedelala ani nadeje, ze by se to slepovani vyresilo sebranim plenky… to spis si nekdo ze starsi generace neco kompenzuje a tlaci na odplenkovani uplne zbytecne. V tomhle veku, kdy to dite jeste nechape a neovlada, to je opravdu o tom, ze matka vysazuje na nocnik a “chyta” to tam podle casu, kdy dite obvykle vylucuje, ne ze by si umelo rict… nebud otrokem nocniku a pockej az to sepne, pak odplenkujete bez stresu. Klidne to nech na to leto…

rosalindamelinda
26. bře 2024

@suzanna123 Za "shazování" jste to očividně považovala vy, váš subjektivní názor X objektivní pohled více lidí, tj něco jiného. Není to žádné shazování. Napsat správný pojem je zcela v pořádku. Pokud se vy cítíte nějak méněcenná, jakože tomu nerozumíte a neznáte tento pojem, tak to je ale váš problém, to není vina nikoho jiného, natož jiného účastníka této diskuze.
Pokud by se tady našla žena, která by byla lékařka a opravila vás, nemůžete ji osočovat za to, že je vzdělaná a tento pojem zná. Každý má přece možnost mít vzdělání. To není urážka někoho jiného že, když já mám vzdělání.
Co je podle vás tedy "pipina" hm? Opravdu by mě to zajímalo, když ne pochva, jistě nás tady všechny ohromíte.

sorboni30
autor
26. bře 2024

@rosalindamelinda
@suzanna123 holky kaslete na to.. není třeba hádek. Já jsem s malou byla u třech Dr a všichni pojem "slepená" řekli. Řekli, není srostena, ale slepená a bohužel tak to je. Byla to dětská urolozka, dětský gynekolog i pediatricka. Jsem ze Zlínska takže tady se mluví otevřené..Slepená znamená, že ty stydké pysky malé jsou k sobě přilepené a nejdou oddělit. Jen pomocí kovové tyčinky. Kdyby byla srostena, musí ji říznout. To se naštěstí nestalo..ale hodně maminek znám co holčičky byly. Každopádně děkuji všem za rady a reakce. Pomohly jste mi. Hezký den ✌️🙏🥰

me_druhe_ja
26. bře 2024

@sorboni30 Doktor je debil. 🙂
Jinak už bylo vše řečeno. 🙂
Hlavně NENUTIT. Mluvit o nočníku, ptát se, jestli to nechce zkusit atp, ale pokud nechce, nechat být. Jednoho dne to prostě přijde. Měla jsem to stejně u dcery. Prostě jednoho dne, z hodinu na hodinu ji to secvaklo a od té doby měla asi 3 nehody. Bylo jí 2 roky a 7 měsíců.
Jako jsou ženy, co vezmou plinku a nevrátí, ale často pak prevlikaji dítě 10x denně, vytíraji loužičky vsude a mají strach jít dál než na zahradu u domu. Mě by tohle úplně nebavilo, raději jsem si počkala 🙂

sorboni30
autor
26. bře 2024

@me_druhe_ja udělám to taky tak jak jsem psala holkám. Prostě v klidu 😉

zmrzlinka
26. bře 2024

Na dětskou gynekologii Vás pediatr poslal nebo to řeší sám?

sorboni30
autor
26. bře 2024

@zmrzlinka pediatricka poslala, protože si nevěděla rady

damaska
26. bře 2024

@sorboni30 zkuste mast "Pinďa mast od Alta Herba" je možnost ji sehnat i v některých lékárnách, doporučuje se i u holčiček na slepení. Bohužel mám kamarádky,co tím také prošly,takže dcerku hlídám a občas lehce máznu.

sorboni30
autor
27. bře 2024

@damaska zkusím děkuju

korin
27. bře 2024

Kolik let je tvé pediatričce 🙂 ?

novousek97
28. bře 2024

U nás tento problém také proběhl a museli jsme hodně hlídat a dokonce několikrát denně oddělovat, jednou jsme byli i na gynde na propichnuti no nic příjemného to nebylo ani na pohled pro mě 🙈 Nám docela dost pomohlo místo vlhcenych ubrousku nastrihany perlan a mít misku s vodickou a takovým tím dětským olejickem a otirat ji tím. Musí se to hodně hlídat, tím že některé holčičky mají trosku větší ty pysky a větší stehna tak to může dělat( tak nám to řekla u nás na dětské gynde).
Hlidame to i když už nenosí plenky. A co se týče odplenkovani, hlavně nenutit,nestresovat.. u nás na to ta malá hlavička přišla ve 2r7m a bylo to doslova ze dne na den 🙂

vendes
29. bře 2024

@sorboni30 Ne, není to z plenek, dceru to potkalo, až když chodila na nočník. Pokud není na nočník připravená, tak se můžete snažit horem dolem. Některé dítě dozraje v 18 měsících, jiné ve 22 a další třeba ve 28, ale to by měl váš doktor vědět.

sorboni30
autor
29. bře 2024

@korin proč se ptáš na pediatričku? Ta nás preposilala pouze k dětskému gynekologovi.. o ní jsem tu moc nepsala, takže nechápu dotaz

korin
31. bře 2024

@sorboni30 Nezpochybňuju zdravotní problémy, kterými si tvá dcera prochází, ale vynadat matce za to, že se dítě ve věku 18 měsíců neobejde bez plen, to je úlet. Generace dnešních snad sedmdesátnic razila názor, že roční dítě má být bez plen, dneska je ten pohled zcela jiný.