3 měsíce noční kašel. Co myslíte, že to může být?

saruleparule
25. bře 2024

Dobrý den, zaregistrovala jsem se zde kvůli našemu problému. Třeba někdo zažil něco podobného a poradí. Už začínám být zoufalá. Syn 2r začal v lednu po nocích kaslat. Kašle třeba hodinu, že chvíli zavře oči už myslím že spí a začne znovu. Dříve se potom většinou poblinkal, teď už tak jednou týdně po kašli zvrací. Většinou to začne tak že slysim že se mu ucpal nos a pak se to rozjede. Když mu nos procistim tak to pak většinou po nějaké době přejde. Když se náhodou stane že nekasle v noci tak kasle alespoň ráno. Ráno mívá potom žluté zaschlé kolem nosu. Navíc nedokážu už ani určit jaký druh kašle to je - chvíli se mi zdá suchý dráždivý, pak slysim ze mu tam něco chrci. Dr. na prudskach nic neslyšela. Od toho ledna už jsme vyzkoušeli 7 různých sirupu (momentálně Aerius od Dr., ale vůbec nepomaha jako ostatni), za mořské vody jsem už v lékárně nechala plno peněz. Koupili jsme zvlhčovač vzduchu. Prostě už nevím co víc udělat. Teď v týdnu s ním půjdu na výter ale prý podle druhu kašle buď z nosu nebo z krku a já ani nevím jaký ten kašel je tak ani nevím co říct? Navíc s naším štěstím tam stejně nic nebude. Začínám mít strach že má syn třeba astma, ale to by asi zabral ten aerius? Nebo reflux když to provází to zvracení? Ale to by zas přece potom neměl v noci ucpaný nos? Ještě nám Dr dala homeopatické kapky do nosu ale po třech dnech se mi nezdá že by měly nějaký efekt. Prosím o jakoukoliv radu, napadlo udělat případně zkušenost a co vám pomohlo. Děkuji.

sarihy
25. bře 2024

A test na černý kašel proběhl? Protože tohle, co píšeš, je typické zcela (třeba to zvracení, kašel hlavně v noci atd.)...

saruleparule
autor
25. bře 2024

@sarihy Ne zatím žádné testy, jen jak jsem psala v týdnu jdeme na vyter, ale že by to byl černý kašel už 3 měsíce bez zhoršení nebo zlepšení? Jinak děkuji za tip jdu si o tom přečíst.

sarihy
25. bře 2024

@saruleparule Ano, tohle je typické zcela. Ale taky to může být astma kupříkladu.

pilzzee
25. bře 2024

@saruleparule Tyjo, tak ten nas ma uplne to samy. Ma teda uz 3 a pul. Asi pred mesicem jsem ho vzala k doktorce, v krku nevidela nic, na plicich neslysela nic, z pichnuti do prstu (ted nevim, jak se tomu testu rika) taky nezjistila nic .... Par dnu zpatky se taky totalne zeblil z toho kasle. A dnes v noci zase nekaslal vubec. Nekdy pomaha spat pri pootevrenym okne. Leky do nej nedostanu. Je to divny. Dr rikala, ze to jednou prejde. Ja osobne teda pockam jeste nez se otepli, jestli se to nezlepsi a pak to kdyztak budeme resit. Protoze ted kasleme doma fakt vsichni, takze si myslim, ze to jsou proste jenom takovy ty virozky z topeni a suchyho vzduchu. Cernyho kasle se taky bojim, ale on uz to ma vazne tak od ledna, tak to nebude ono.

sarihy
25. bře 2024

@pilzzee Co by ne? Však ono se to tu plížilo už déle...klidně může být.

saruleparule
autor
25. bře 2024

@sarihy Akorát teda jak to čtu na Googlu tam píšou že u Černého kašle kašle tak že si až může žebra polamat a to u nás teda nesedí.. on kašle tak normálně, neřekla bych že je to tak intenzivní že by chrcel nebo tak, proto jsem i vydržela vždy doma dlouho zkoušela báňské rady atd. Kdyby to bylo až tak hrozné tak jsem. S ním u dr hned. Ten kašel teda může mít i mírnější průběh?

sarihy
25. bře 2024

@saruleparule Samozřejmě že může mít mírnější průběh...u každého to probíhá jinak. Ale to mě jen tak napadlo při čtení, samozřejmě to být nemusí, ale je potřeba to vyšetřit, kor když se to teď takhle hodně u nás šíří. Ale jak píšu, může to být i astma nebo alergie na něco, to by se projevovalo klidně stejně.

saruleparule
autor
25. bře 2024

@pilzzee No taky tajné doufám že to přejde až bude teplo ale fakt nevím... kdybys něco zjistila tak prosím dej vědět. No třeba v sobotu malý kaslal a vyblil komplet celou večeři, museli jsme spát vedle v pokoji bo matrace byla komplet mokrá... Pak jak se vyblil byl klid a kaslal až ráno zase.

roni2017
25. bře 2024

@saruleparule Měli jsme podobný problém, akorát bez toho zvracení. Poslali nás na alergologii - výsledkem byla alergie na roztoče a počínající astma. Dostala Montelar a velká úleva, noční kašel úplně vymizel. K tomu protialergicka opatření a Xados (Aerius byl moc slabý).

pinkyy
25. bře 2024

Pokud je dite ockovane Hexou, tak nemuze mit cerny kasel prece 🤷‍♀️

te_reza
25. bře 2024

@pinkyy může, zrovna tak můžeš mít po x očkováních covid.

te_reza
25. bře 2024

Holce se tak projevovalo astma a alergie. Teď začíná sezóna na jarní pyl.

sarihy
25. bře 2024

@pinkyy Ale může. I tady na MK najdeš holky, jejichž děti měly veškeré povinné očkování, a i přesto ČK chytly...ukázalo se pak, že neměly v těle žádné protilátky po očkování.

petramana
25. bře 2024

starsi syn (5) ted byl nemocny, taky z kasle zvracel, preockovany hexou byl v rijnu a taky mu doktorka delala test na cerny kasel (ten se nepotvrdil)

kacka1994
25. bře 2024

Ja bych to tady tipovala spis na reflux... i ucpany nos u toho byva. Zkus nechat udelat pep test nekde 🙂

normalnimatka
25. bře 2024

hmhm, to opravdu docela vypadá na černej kašel.

moc mě baví, jak si někdo je schopnej myslet zvlášť po tom kovidovým divadle, že když je někdo očkovanej proti něčemu, tak to nemůže dostat....:D

co zvuk toho kašle? prej u toho lidi vydávaj specifickej zvuk připomínající kokrhání...no, asi to nebude u sta procent, ale hlavně je typický to, že ten kašel je potom výhradně jen v noci (doufám, že nekecám), a vede často ke zvracení, a hlavně, je právě dlouhej! v jinejch jazycích se mu právě říká třeba tříměsíční kašel, nebo stodenní kašel... takže to tak čk fakt možná bude. ten kašel podle mě nemusí bejt tak strašně urputnej, a hlavně má různý fáze.
ale i kdyby sis šla pro testy, tak ti to je k prdu. zaléčit se to dá antibiotikama jen v úplným začátku, kdy se to projevuje jako každá jiná běžná viróza, v tom je to zrádný. jinak zbejvá jen čekat, než to přejde.
takže spíš leda pro vaši informaci, že byste se teď měli vyhnout jinejm lidem, a hlavně kojencům - jen pro ně je to ve skutečnosti fakt nebezpečný. pro ostatní "jen" nepříjemný. když testy vyjdou pozitivní, taky asi budete muset dodržovat nějakou karanténu, ale i bez ní byste měli bejt natolik soudný, že je tohle blbý mezi lidi šířit.

sikkacirek
25. bře 2024

my tohle úplně stejný měli vloni na jaře s malou a mohla za to zadní rýma, taky z toho vždy blila a jen v noci, bylo to šílený, už ani nevím co pomohlo, mám pocit, že snad milion inhalací a moře...teď už třetí měsíc řeším kašel u syna, ale ten ho zas nemá vůbec v noci, ani v klidu, prostě jen někdy nahodile a už měl i atb (protože doktroka prostě pořád, ž emu nic není, ale asi viděla můj nasranej výraz :D) a žádná změna a podle mě to je alergie, takže jsme objednaný na alergo a trochu lepší je to po kombinaci fenistil kapky a robitusin....ale chápu, že je to peklo, navíc, když člověk pořád leze k doktorce a ta tvrdí, že jsou vlastně zdraví a že to přejde 🙈 a do toho, co teď všechno lítá viz ten černý kašel...já si to prostě pak natáčela ten kašel a záchvaty a všechno, aby mi to věřila 😅.

normalnimatka
25. bře 2024

@sikkacirek doktoři černej kašel neuměj moc poznat a myslej si, že téměř neexistuje. přitom ho každej za život prodělá údajně 2,5x v různý intenzitě... taky bych si tipla, že to moh čk bejt.

katule1990
25. bře 2024

@saruleparule Syn to ma taky, uz od rijna, co nastoupil do skolky. Neni to samozrejme kazdou noc, ale kdyz zakasle, tak kasle hodinu i vic, vzdy jen v noci, pres den mu nic neni. Ale nezvraci teda. Nejspis je to tim, jak si v noci dite lehne, tak se mu trochu ucpe nos a hleny stekaji do krku, coz drazdi ke kasli. Pravdepodobne to vubec neni na pruduskach, ale je to jen obranny mechanismus tela, aby se tam nedostaly ty hleny z nosu (tak mi to i rikala doktorka). Pomaha zvlhcovat vzduch, vetrat a podlozit postylku, aby byla hlava trochu vys nez telo.

saruleparule
autor
25. bře 2024

@normalnimatka Tak teď jsi mi nasadila brouka do hlavy, teda hlavně jak jsi napsala že to má ty fáze. Právě v tom lednu to bylo zpočátku že rýma a takové jen pokašlávání a odkladali jsme kvůli toho očkování. Pak v půlce ledna měl dva dny horečky bez ničeho jiného a pak se to rozjelo. Akorát on zpočátku mel ten kašel hlavně teda ráno po probuzení a měl to i při poledním spánku že ho to pak vždy vzbudilo. No a já už si to pořádně ani nepamatuji teda jak to přesně šlo po sobě ale vím že jednu chvíli zvracel úplně každou noc nebo ráno a teď poslední třeba 3 týdny se mi to jeví méně intenzivní. Sice to kokrhani si neuvedomuju že by to tak znělo ale co já vím. No a teď přemýšlím že možná moje doktorka měla to podezření taky teď když jsme byli v pátek na kontrole (ale neřekla to nahlas) protože najednou začala mluvit že máme být mimo kolektiv a vyhýbat se tehotnym a tak a já si říkala proč o tom mluví a najednou po takové době se máme vyhýbat lidem? Chápejte byla jsem s ním v tom lednu, pak v únoru (dostali jsme sirup na kasel) pak začátkem března (zrovna tam byla jiná doktorka nevím proč ta mi řekla ať mu čistím nos) a teď právě jsme se dostali zase k té naší. No tak zítra už jdeme na ster tak jsem opravdu zvědavá.

normalnimatka
25. bře 2024

@saruleparule zvaž, jestli to má cenu... ono se s tím stejně nedá nic dělat, když už jsou to ty jiný fáze.. jen to přetrpět, odezní to.. když to bude pozitivní, nahlásej vás na hygienu, a budou pak trasovat třeba děti v kolektivu, kam teda doufám, že ho neposíláš:D ale když jo, tak blbý, no...

saruleparule
autor
25. bře 2024

@normalnimatka No tak na stery půjdu protože když to nebude ono tak to budu řešit dál. No přiznám se že ze začátku jsme byvali doma, ale když mi ta doktorka říkala že mu mám jen čistit nos tak jsem si říkala že nebudeme furt doma když ho to trápí jen v noci nebo ráno a navíc jsem brala že doktorka by mi řekla že se máme vyhýbat kolektivu. Chodime na cvičení s dětmi ale zas tak moc v kontaktu tam ty děti nejsou že by si spolu vyloženě hrály. Spis tam maximalne behaji v kruhu a nebo delaji opici drahu nebo s rodici na podlozce. Já doufám že teda pokud to je ono nikoho jsme nenakazili, to by mě mrzelo.

@katule1990 Díky za odpověď, tohle všechno děláme už dlouho.

@sikkacirek Jak děláš dítěti inhalaci? Já mám strach abych ho nesparila horkou vodou při tom tak jsem to ještě ani nezkoušela.

normalnimatka
25. bře 2024

@saruleparule jasný, co se dá dělat. třeba to čk nebude. hlavně ať jste brzo zdravý.

sikkacirek
26. bře 2024

@saruleparule máme normálně inhalátor omron 🙂...dám do toho vincentku, rýmovník apod a inhalujeme celá rodina, má to různé nástavce 🙂...u nás je to nepostradatelný pomocník jakmile na někoho leze něco, tak hned šup inhalátor :D

saruleparule
autor
29. bře 2024

@normalnimatka Ahoj, tak včera výsledek steru z krku negativní...prý je to virového původu a že se tím jen čistí. Ptala jsem se teda co dál, že zase zvracel, tak prý se máme stavit kdyztak za 10 dnů na kontrolu jestli to nemá na pruduskach (opet, nevim proc by to mel na pruduskach najednou po 3 mesicich). Dneska v noci zase kaslal. Jako je to mírnější ale prostě pořád to je. Nevím už začínám být na tu doktorku celkem naštvaná Jen se zeptám, z toho výteru z krku by ten černý kašel zjistili? Nebo to se musí z krve?

marge_s
29. bře 2024

@saruleparule nezjistili-z bezneho vyteru ne, dela se to na specialnich kulturach, musi se to zadat extra. Dalsi varianta je z krve nebo pcr, ale tam jsou limity kdy se to ma delat
Kaslat samo muzete jakkoliv, kor po ocku

Pro @normalnimatka i pro vas-vyznam to samozrejme ma, je treba to prelecit atb, aby clovek nebyl infekcni, protoze to muze sirit celou dobu a nekdy i bezpriznakove. Tedy ano, pro nemocneho to nijakou subjektivni ulevu uz neprinese, ale nemusi se pak nikomu vyhybat a je pro okoli bezpecny (pokud se nechove jako debil nebo primator Svoboda ). Protoze mila normalni matko se sice muzes vyhybat tehotnym, ale nikdy nevis jestli to nenaprskas na jejiho partnera, dite apod , ktery to ty tehotny domu dovali nasledne.

normalnimatka
29. bře 2024

@saruleparule já měla za to, že se test dělá z krve teda... takže bych si to vyžádala. ona ti to jako dr. nevěřila, zametala to pod koberec, že to čk není? nebo jak probíhala vaše komunikace? tohle nechápu tyjo....ten přístup.

@marge_s co vim, tak se atb nepodávaj, pokud to není v začátku. netvrdim, že to nedává smysl vůbec. otázka je, jestli vám to dr. napíše🙂 hodně odktorů je s řešením čk úplně mimo. jak je dlouhá inkubačka víš? když je to bakterie, tak to je asi celou dobu, kdy to člověk jakoby má v sobě, co?:( což je fakt na dlouho....:/

pilzzee
29. bře 2024

@saruleparule Hele trosku off topic, ale ja jsem zacala do pokoje pred spanim davat susak s mokrym pradlem, plus nejaky extra mokry rucniky navic a uz dve noci mi nekaslal vubec. K tomu okno na ventilacku.

normalnimatka
29. bře 2024

@marge_s jinak jsem měla za to, že ty atb prostě jakoby nefungujou, když se podaj dýl... třeba se mejlim. ale proč by teda člověk přeléčenej atb kašlal pořád? až prostě ty 3 měsíce, než ho to přejde? původce kašle je ta bakterie, která se teda zabije, tak...?

normalnimatka
29. bře 2024

@pilzzee to je dobrá rada, zvlhčovat vzduch prej pomáhá. jako i na ten černej právě.