Dlouhodobý kašel u dítěte. Co dělat? Srovná se to, nebo ještě ORL vyšetření?

verionka
22. led 2021

Chtěla bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s dlouhodobým kašlem u deti. Synovi budou 4 roky. Už když začal lézt, cca v 10 měsících, stačilo, aby prelezl místnost, a rozkuckal se. Pak začal chodit a bylo to lepší, přes jaro a léto je vzdy v pohodě. Ale jakmile přijde podzim a chytí nějakou virózu, je z toho rýma, která přejde v kasel, ten trvá pravidelně 5 - 6 týdnů. Odsavame rýmu, teď už i smrka, Za ty tři roky jsme zkoušeli všechny možné sirupy, na vykaslavani Mucosolvan, Prospan, Robitussin Exp., Sinupret, Ventoliber,...na noc na uklidnění Aerius nebo Fenistil. Z přírodních leku cibuli s medem, zvlhcujeme vzduch. Vše bez efektu. Ať děláme,co děláme, prostě těch 6 týdnů kašle (a fakt hodně, má zachvaty že z toho někdy až zvraci), hlavně při změně vzduchu nebo když "divočí". Na alergologii jsme byli v roce a čtvrt, vše v pořádku. Je to běžné v tomto věku a je šance, že se to srovná, nebo by bylo lepší ještě nějaké třeba ORL vyšetření? Za každou radu děkuji🙂.

zelenaesmolda
22. led 2021

@verionka
U kasle je tahle delka trvani celkem normalni.Jinak me ma suchy kasel pomohl nejlepe omanovy sirup.

martt
22. led 2021

@verionka Mám to za sebou u syna. Také měl takhle dlouhodobé kasle. Cca v roce a půl jsme byli take na alergologii, kde bylo vše v pořádku. V 5 letech byl na vytržení nosní mandle. Tomu bohužel nepomohlo a pak na alergologii zjistili alergie a nízkou kapacitu plic. Takže nám dali inhalátory. A léčba kasle se docela zkrátila. Letos jsem mu začala dávat Bactoral což je ústní probiotikum a ještě nebyl nemocny. Bere je od srpna. Jinak zkus ještě cibulový čaj s majoránkou ten je na kašel taky výborný. Popřípadě dobry je i čaj z podobělu nebo z lípy.

merope
22. led 2021

Z mé zkušenosti - taky mívám kašel dost dlouho, v prašném prostředí (smog, cigarety) se mi špatně dýchá, roušku prostě neudýchám, dýchám kolem ní, nikdy ne skrz. Na alergologii jsem byla, udělali mi test "na přírodu" a řekli, že na ni alergická nejsem. Hraji na flétnu, takže mi nejdřív vynadali, že jsem se z toho jejich dejcháku šíleně rozkašlala a pak mi naměřili normální kapacitu plic a řekli, že jsem jen přecitlivělá. U mě to jsou teda částečně i psychosomatické problémy. Bohužel teda teď když jsem dostala žádanku na alergologii, tak se mi alergolog odstěhoval, pak přišel covid a žádanku jsem ztratila a mezitím se stejně ukázalo, že to, proč jsem to chtěla řešit (kopřivka) byly nejspíše zvednuté jaterní testy.

mamikry
23. led 2021

@verionka My jsme si ted opatrili Omron inhalator pro deti, zatim teda uzivame kratce, ale syn se po inhalaci krasne vysmrka a jde mu ven zadni ryma, ze ktere mu vznika ten protivny kasel. Davam mu Vincentku, tak uvidime dlouhodobe. Muzete zkusit.

azanka
23. led 2021

Syn měl stejné problémy a byl to reflux. Jako miminko hodně zvracel a dodnes mu občas vystupaji žaludeční stavy, ty naleptavaji dýchací cesty a pak kasle. Nejhorší to bylo na podzim a v zimě, jak se začalo oteplovat, bylo to lepší.

te_reza
23. led 2021

Jestli byl na alergo v roce a čtvrt a teď mu jsou 4,zašla bych tam znova.

zmrzlinka
23. led 2021

U dlouhotrvajíceho kašle je základ alergologie a ORL.