Velikonoční zvyky. Dodržujete?

28. bře 2024

Holky, dodržujte tradice?Ja jsem si na zítra naplánovala péct beránka a mazance a uklizet, jelikož letos mám celkem nabitý celý velikonoční týden a nějak nestíhám,plus do toho tři děti z toho jedno malé miminko a teď jsem se dočetla, že se nemá na Velký pátek péct a ani uklízet.Verici tak nějak na půl jsme,ja evangelík ,ale nějak se u nás doma nějaké zvyky neřešili, tradovalo a dodržovalo
se pouze,ze se nesmí hýbat ze zemí a prat prádlo.manžel je z katolické rodiny,maminka hooodne věřící, manžel asi tak napůl a pro něj Velký pátek znamená pouze půst... což asi teda taky nedodržíme...tak jsem z toho jelen😁

izz76
29. bře 2024

Mě je to úplně jedno, dělám co potrebuju a bavi mě,vařit, uklízet urcite dnes budu. Beránka s dcerou upeceme zitra,v nedeli si nabarvi par vajíček. Velikonoční dekoraci máme to co dcera vyrobila ve škole a na keramice. Jinak nic, když bude hezky v pondělí si uděláme nějaký vylet.

nagojka
29. bře 2024

Jelikož mám celý víkend pracovní nemám jinou možnost než beránka a mazanec upéct dneska abysme v pondělí vůbec něco měli..kupované nechci...takže vlastně tradici nedodržuju...

krisstina93
29. bře 2024

Ja mám uklizeno, uvařeno, napeceno, včera sme dělali vajíčka, výzdobu a pekla sem velikonoční věnec :D Dneska mame relax, pojedu s dětmi na oběd k rodičům 🙂

jaja01k
29. bře 2024

Neuklízím, nepeču. Ale ne proto, že by to byla tradice, prostě se mi nechce 😄

luciesofiealex
29. bře 2024

Upřímně? Vůbec Velikonoce neslavime... Synova kmotra přinese beránka (nevím zda letos) a to je vše....

odula
29. bře 2024

Neuklizet na velkej patek je pověra. Pust taky není zvyk pust vychází z víry a mimo spousty jiných věcí je znamení respektu k tomu co se stalo - když jsi věřící tak si deska jaksi nedáš kachnu se šesti a pořádnyho pivase. Pac jidlo je i zpusob -radostný- oslavy, ze jo. Takže - dodrzovat nemusíš nic, rozhodni se podle toho co ti dává smysl. Jo - Imo - dodrzovat pověry je opravdy k ničemu.

hasara33
29. bře 2024

Peču mazanec, Jidáše nebo beránka 😉 nakoupím nějaká čokovajíčka a jiné drobnosti či dobroty a v pondělí k nám přijde velikonoční zajíček, který poschovává po zahradě vajíčka a sladkosti a dcera je pak musí hledat 😉

junomcgaff
29. bře 2024

Nepeču nic, babičky nás zásobí. Jinak dnes (na Velký pátek) neperu prádlo a nejíme maso. Uklízet teda budu, protože dnes je na to čas 😃V neděli se sejdeme v širší rodině na oběd a budeme barvit vajíčka. V pondělí je pomlázka. Jinak tedy já se považuji za katoličku, ale spíš zvykem než že bych nějak moc věřila, ale mám takovou vlastní tradici, že jdu každý den o Velikonoce do kostela. A taky se stavím na hřbitově. A to je letos vše.

jana_zofie
29. bře 2024

Nejdulezitejsi je dodrzet pust, pokud jste verici. Sice jsem to dneska naplanovala na easy mod, ale uvidime, co ze zbytku dodrzime.

adelisss
29. bře 2024

Tak já jsem slyšela, že se na Velký pátek nemá zametat a vynášet smetí - že si člověk vymete nebo vyhodí štěstí. Ale o vysávání řeč není :D A jinak má se držet půst hlavně od masa. Pokud bych něco pekla, tak bych to na Velký pátek nejedla - skrz půst. To je moje chápání tradic :D Ale do kostela teda chodím spíš výjimečně.

terulin
29. bře 2024

U nás se hledá poklad. To je asi jediná tradice na pátek, kterou máme. Děti během dne objeví dopis, kterým jim odstartuje malá bojovka na zahradě.
Během víkendu chodím na hřbitov. V neděli večer peču mazanec, beránka a zajíce a barvím vejce. V pondělí jdou děti na koledu a pak asi pojedeme někam na výlet. Mám to jako s Vánocemi, jde mi o to, aby to bylo hezké... nejsme věřící, ale já miluju to každoroční opakování a zábavu, kterou to přináší.

shirilka
29. bře 2024

Tak nějak na půl, na Velký pátek dodržujeme to, že se nikdo nerýpe v zemi, nepere a nevěší se prádlo a pak přísný půst. Beránka jsem před chvílí dopekla, protože jiný den nebudu mít čas. V neděli se scházíme celá rodina podobně jako o Vánocích na slavnostní oběd a posezení. V pondělí se chodí na pomlázku a odpoledne pak pojedeme na výlet.

traveller007
29. bře 2024

U nás nějak držíme jen ten šmigrust na pondělí, jinak podle potřeby. Péct budu zítra mazanec a beránka, ale dneska jsem takyupekla něco malého na zub. A s tím hýbaním se zemí - od rána máme na zahradě bagr, který začal konečně s terénními úpravami. Jindy prostě bagrista neměl volný termín 😅

marge_s
29. bře 2024

Tak se nerid poverama 🙂 tonje velmi nekrestanske.
Velky patek je takovy “den smutku”, kdyz ti umre nekdo blizky, tak asi taky nebudes poradat zabijacku a nikdo ti to nemusi zakazovat. Prozit to muzes jak uznas za vhodne 🤷🏾‍♂️ nekdo ma jako symbol pust nekdo modlitbu a ztiseni nekdo si odpusti aspon cokoladu a neosladi kafe.

Krestanske Velikonoce neberu jako “tradici”, tradice nesnasim a nehodlam provozovqt trapne nastavovani zadku 🤣 ustipek delm detem, at si uziji vejce a trochu nejakych tech dobrot v jarnim duchu. Jaro je tuuuu!

adelisss
29. bře 2024

@odula Co jsem tak trochu zjišťovala, tak některé pověry prý souvisí s tím, že v den umučení Krista prý získávaly zvláštní moc zlé síly a čarodějnice. Takže některé pověry měly ochranný charakter:
"Každá hospodyně si dříve velmi bedlivě hlídala, aby z její domácnosti na Velký pátek nikdo nic neodnesl, ženy si dávaly pozor, aby tento den nic nepůjčovaly. I proto byly zavřené obchody, spadá sem totiž i prodej nějaké věci někomu jinému. Říká se, že temné síly mají právě v tento den největší sílu. Nic se proto nikomu nedávalo, aby v domácnosti neubylo a také aby darovaná či půjčená věc někomu neposloužila k něčemu nekalému nebo nebyla uhranuta."
Dříve navíc lidé viděli v obyčejných činnostech určitou symboliku. Kdo pere prádlo na Velký pátek, máčí ho v Kristově krvi. Kdo hýbe na Velký pátek se zemí, kope Kristovi hrob. Ale chápu, že pro nevěřící tyhle symboly moc neznamenají.

adelisss
29. bře 2024

"Nenechávejte své vlasy na podlaze – na vlasy sokyně je velmi lehké uvalit kletbu na samotu, na rozchod nebo na zdraví."
Lidé se prostě dřív bály čarodějnic. A navíc prý kletby uvalené na Velký pátek dle pověr mají zvlášť silnou moc. Vymetáním a vyhazováním smetí by člověk mohl dát čarodějnici potřebný materiál. Tak nějak jsem to pochopila.

martulka88
29. bře 2024

Tak to jsem "v loji" 🤣 Uklízela jsem, pekla dva mazance, balila věci , vyprala a jedem k rodičům 🤣 Mamka byli na hřbitově a dávali do země kytky. Já se přiznám, že Velikonoce jsou pro mně jen další den v roce + pro mne je to jen oslava příchodu jara (moje nejoblíbenější období).

me_druhe_ja
29. bře 2024

Já nemám ráda žádný svátky, ani Vánoce ani Velikonoce. Nejsem žádný "bydlenka" typ, nedělám žádnou výzdobu a nic. Akorát na vánoce stromeček kvůli dětem a 3 druhy cukroví taky kvůli nic. Navíc tady se na Velikonoce akorát hledají v neděli čokoládova vajíčka na zahradě. Toť vše. Si rikam, že bych s nima měla aspoň namalovat vajíčka, ať je trochu naučím českou tradici, ale asi pockam až za rok 😀

pilzzee
29. bře 2024

Vubec tyto blbosti neslavime 😀

moudivlacek
29. bře 2024

neslavíme, jen si syn přeje beránka, neb žrádlo že :D

odula
29. bře 2024

@adelisss ja jsem věřící a neznamenaj pro me taky nic. Resp. - naopak. Jsem přesvědčena, právě proto, ze jsem věřící, ze to jestli někomu něco pujcim nebo v pátek vyperu , nemá žádnou magickou moc a už vůbec to nějak nesnizi/nezvýší ochranu pred zlem.

te_reza
29. bře 2024

Slavím akorát tak to, že je volno 😂

mourovatakocka
29. bře 2024

Já to beru tak, že hodně tradic je krásných a ráda je doma udržuju, současně je něco překonané, nebo prostě neslučitelné s malými dětmi. Jen mě vždycky napadne, jak se někdo ohání, jak on nedodržuje nic, protože přece jeho se svátek netýká, tak snad jde do práce a případné odmítá příplatky za státní svátek, když je to přece jen trapná církevní blbost.

odula
29. bře 2024

@mourovatakocka no tak ja pochybuji ze velky patek je státní svátek z ohledu na přísně se postici křesťany. A nemyslim se ze šlehání pomlazkou a vyfukovani vajicek ma primo co dělat s cirkevnim slavením velikonoc? ( takže ten kdo nedodržuje lidovy tradice a pověry si ještě nemusí nutně myslet něco o "trapny církevní blbosti"?)

marge_s
29. bře 2024

@odula myslim, ze Velky patek vychazi vstric krestanum, v Evrope to bylo bezne i driv. Ale nevim 🤣

odula
30. bře 2024

@marge_s no původně určitě. A v Evropě původně určitě taky (ve sverige máme taky volno). Ale připadá mi ze jeho obnovení v cr ( a koneckonců
i držení jinde v Evropě - snad kromě polska a Itálie) bylo spis z ... historický nostalgie nebo jak to říct, nez kvůli tomu aby se vyslo vstříc přísně se postici menšině ... samozřejmě se můžu mýlit a bylo by hezký kdyby to bylo jinak. Ale to už je úplně off topic takže 🤐

barumrallyebum
30. bře 2024

Tradice jen jak je mi prijemny a jen kvuli diteti. Takovy ty HLOUPY povery absolutne neresim. To si mohly dovolit pred sto rokama kdyz zensky nechodily do prace a nemeli toho tolik na uklizeni a tak vysoke naroky na cistotu. Chodim do prace a ve svatek mam volno tak uklidim.

martinka0209
30. bře 2024

Já vždycky peču na velký pátek ať si můžeme dát už v sobotu na snídani,jediný co tak na oběd nemáme maso,letos jsme měli maso,jsme u tchýně a ja to beru tak,že stejně jednou týdně máme bezmasý oběd,tak ho udělám na Velikonoce v pátek,letos jsem pekla už ve čtvrtek,ale jinak to neřeším

lennus
30. bře 2024

Ano. Výzdoba - jarní + osení jsme zasely s dcerou. Pečeme beránka a jidáše. Jezdíme ale zpravidla na svátky za rodinou na Slovácko. Tam chodí kluci i v kroji vyšlahat holky a když jsem tam bydlela, chodili kluci ze souboru i k nám.

evelin1251
30. bře 2024

Tradice dodržujeme, jen ty co se nám líbí. Chlapci chodí na pomlázku, sami si ji pletou. Barvíme vajíčka, peču mazanec a Jidáše, peču velikonoční nádivku z kopřiv. A to je asi tak všechno. Ve středu jsem se snažila neškaredit 😅, protože kdo se ten den škaredí, pak je nazlobený celý rok. Jo a zapomněla jsem na špenát k obědu ve čtvrtek 🤭.