Kapky Otipax. Můžu ještě použít nebo raději ne?

violla29
28. dub 2024

Ahoj, dcerku začalo bolet ouško, měla teplotu. Dala jsem ji nurofen a mám kapky Otipax, ale kapky jsou už tak dva měsíce otevřené a v příbalovém letáku je napsáno, že se mají spotřebovat do 14 dnů. Myslíte že je můžu ještě použít nebo raději už ne? Doma nic jiného nemám co bych jí do ucha nakapala. Diky

moudivlacek
28. dub 2024

prošlý paralen bych asi neřešila, ale kapky do oka, ucha asi raději ne, a to je máte 2 měsíce v lednici?

violla29
autor
28. dub 2024

@moudivlacek ne, v lednici jsem je neměla

moudivlacek
28. dub 2024

@violla29 tak to bych nedala vubec, nemam je tu, syn uz je vetsi, ale pokud si pamatuju,tak se mely uchovavat v lednici, mrknete, pokud jste je nacate melo v pokojove teplote 2 měsíce, nedavala bych vubec a rano skocte na orl, prip. ted vecer na pohotovost

hanka_12345
28. dub 2024

JA BYCH TO DAla kdyz nemam nic jinyho, podle me max budou slabsi ale vadny nebudou

hezz17
28. dub 2024

@moudivlacek uchovava se pri pokojove teplote.
Normalne bych dala.

moudivlacek
28. dub 2024

@hezz17 já co si pamatuju, tak nám vždy říkali po načatí do lednice, takže my dávali do lednice a vyndali před podáním, ale pokud je to v příbalovým letáku jinak, je to možné, z nějakého důvodu se má uchovávat jen 14 dní. Naštěstí jsme toto nemuseli řešit, měli jsme vždy jednu lahvičku v zásobě.

hezz17
28. dub 2024

@moudivlacek vyslovne se nema studene kapat do ucha. Nebyl to spis pamycon? Ten musi byt v lednici.

moudivlacek
28. dub 2024

@hezz17 však jsem psala, že jsme vyndavali před podáním a mělo se zahřát v rukách, určitě jsme nekapali ledové, nene 100% Otipax, syn měl záněty ucha i 2x měsíčně, takže bohaté zkušenosti, je to víc jak 10 let, je možné, že se instrukce mění, my měli kapky a instrukce z kralupské ORL i Motola, ale nejsem lékař. Ono ve finále prošlé kapky nikoho nezabijí, ale tím, jak jsme měli furt, prasklé, píchané, nepíchané, tak bych osobně měla strach tam bez nahlédnutí lékaře něco sama kapat.

petulles
29. dub 2024

@moudivlacek Potvrzuji, v lednici a před podáním zahřát v ruce, zkušenost z prosince 🙈

Já bych nedala, nevíš co se v těch kapkách udělalo a kápnout to do bolavého ucha, kde už může být zánět bych fakt neriskovala 🫤

sarihy
29. dub 2024

Sama sobě normálně takto kapu, trpím na uši, a vždy mi i déle otevřené kapky pomohly.

cilkat
29. dub 2024

U sebe dlouho otevření kapky klidně používám, NIcméně u dítěte bych asi taky váhala.
U tekutých léčiv (kapek, sirupů, roztoků a krémů) je prý hlavní důvod té krátké trvandlivosti to, že jak je jednou otevřete, tak se do nich může dostat nějaká kontaminace (brebera) z venku a namnožit se. ... a pak si tu breberu nanesete do těla.
Jenež zrovna otipax je defakto desinfekce, tak je otázka,jak moc to může nějaká brebera žrát... A taky je trochu otázka, jak zacházít s aplikátorem - pokud se jím standardně ničeho nedotýkáte, měl by byýt dost v pohodě. Pokud si ho strčíte do ucha, pak ta pravděpodobnost, že si s ním zanesete do ucha zpět původního původce zánětu je celkem velká.

hanka_12345
29. dub 2024

@cilkat ale ja to treba kapu jako ze kousek "z výšky". Nedavam ten aplikator do diry ucha primo

cilkat
29. dub 2024

@hanka_12345 já si myslím, že to tak dělá většina lidí... ono je to kapátko docela široké. A myslím, že bez přímého kontaktu je vyhazování kapek po dvou týdnech opravdu zbytečné ... ale dovedu si představit, že kdyby to někdo strkal fakt přímo do ucha, tak si do roztoku zanese kdoví co. A ten lékárnický předpis se jistí i proti téhle variantě, že.