Odplenkování. Kdy?

Ahoj, mám dceru, na začátku dubna bude mít 2 roky. V rodině začíná být tlak na odplenkování. “Dřív už přeci v roce plíny neměly. Dávali jsme na nočník po spaní, před procházkou, po, před jídlem, po jídle…atd.“ Mám pocit, že jsme jako děti snad jen seděly na nočníku. Dceru občas posadím, jednou si i vyčurala, ale bere to spíš jako zajímavou činnost stejně jako stavění kostek, zatím moc nechápe, co tam má dělat. Říkala jsem si, že počkám na 2 roky, bude i jaro a méně svlékání než v zimě. Teď si ale říkám, jestli prostě nejsem jenom líná 🤷🏼‍♀️ Jaké máte zkušenosti s odplenkováním u svých dětí?

merope
8. pro 2023

Četla jsem, že v 18 měsících už je na to dítě zralé. Posazovala syna na nočník. Kolem 2 let věku jsem se dostala do stavu hysterie "neci nočník, ci plínu" (začal mluvit).

Cca 2 roky, 2 měsíce jsem odplenkování vzdala.

Přišlo vedro (tak měsíc po tom, co jsem to vzdala), běhal mi v kuchyni nahatej a když začal čůrat, tak jsem řekla, že to nepatří na zem, ale do nočníku a přihodila nočník. Do týdne už chodil na nočník. Pak začla zima, tak jsem riskla oblíct oblečení - a mokrý bylo max 1x denně.

Určitě bych počkala na teplejší počasí.

klokanka31
8. pro 2023

@marketanovakova14 Naše nechtěla o nočníku ani slyšet, povedlo se až těsně před 3.narozeninami. Ještě to ale stejně střídala s plínkami, teď jí jsou tři a půl, a už chodí na nočník poctivě pořád (a bez nehod).

te_reza
8. pro 2023

Taky měla plíny do dvou let, je únorová. Plíny přes noc do tří let. Všechno zvládla sama, bez tlaku a pročůraných milion praček. Párkrát jsem zkoušela, nešlo, vyprdla jsem se na to a pak to nějak přišlo samo.

miryp
8. pro 2023

Pokud na to není dítě mentálně zralé, tak ti prostě močit do nočníku či wecka nebude, i kdyby ses na hlavu stavěla a jen z toho budete zbytečně obě na nervy. My zastávali názor, že si na to děti musí přijít, takže jsme to jednou za čas vyzkoušely, jestli už by to nešlo a když ne, tak měly dál pleny. A u nás se tedy rovnou testoval záchod, nočník zcela odmítaly. Dcera se přes den na čůrání odplenkovala okolo těch dvou let, ale na stolici a na noc stále byla plena a trvalo to ještě několik měsíců. Syn, ten vyprazdňování nepobíral vůbec až do 2 let a 9 měsíců, ale pak se ze dne na den zcela odplenkoval. Prostě řekl, že plenu nechce a bylo, od té chvíle ji prostě neměl.

pampeliska1313
8. pro 2023

Já teda netlacim. Myslím si, ze do toho dítě musí dozrát. Donedávna syn nevěděl ani, že cura. Pak chodil po bytě a z ničeho nic “čur čur” zeptala jsem se jestli udělal a někdy řekl, že jo. Pak už přišel s nocnikem. Sice si tam teda z toho dělá trůn, vezme si auta, jídlo, něco, ale seda si tamčasto, občas se vycura. Bobek tam dělat nechce. Zkoušela jsem odplenkovat, ze proste sem se často ptala jestli chce čur čur a nechtěl nechtěl a za hodinu do pračky letělo asi sedm slipečků. A bylo vidět, že je nemile překvapenej.:D tak zase je plina a ptám se.:D ale už i hlásí bobek, tak snad to přijde brzo.🙂 budou mu v červenci tři.)

95newmommy2020
8. pro 2023

Syn je únorovej, takže jsem si počkala na červenec a ono to šlo. Nočník měl v obýváku dlouho, bral to jako židličku. Pak jsem ho nechávala doma nahatýho, pak jsme zkoušeli venku, a do srpna byl bez plen. Pleny měl v noci suchý už déle, tak to šlo ráz na ráz.

elissa48
8. pro 2023

Syn se narodil na konci března. Jakmile se zmínil nočník, tak totální řev. Počkala jsem na začátek května a plinu vzala. Během 14 dni byl bez plíny a na nočník v pohodě chodil. Opravdu se nenechej rozptylovat okolím. Každé dítě je jiné a dospěje k tomu

swan42
8. pro 2023

@marketanovakova14 samozrejme zalezi na tobe a tvym diteti. Podle Matejcka je dite schopny ovladat sverace a zaroven to chapat kolem 18 mesicu.
S holkou jsem zacla v 17mesicich, pochopila za 2 dny, do tydne byla bez plen (krome spani a pobytu venku)
S klukem planuju zacit v 19mesicich (unor), nemam na to ted cas ani energii

kristyn86
8. pro 2023

Jestli nechces byt otrokem a cely den jen resit,kdy mas dite posadit na nocnik a prat bambilion pocuranych kalhotek denne,tak bych to nechala na jaro/leto. Mam taky jarni-breznove dite a nechali jsme to na leto a parada. Jen obcas nejaka nehoda. Ani venku to nevadilo,proste jsem ji prevlekla. Co v zime? Budes prat zimni obleceni nebo nekde v zime prevlekat? Nebo v zime davat curat do snehu 😉
Driv to mamy delaly,protoze pro ne zase bylo jednodussi dat milionkrat denne dite na nocnik nez prat pleny 🙂
Jako muzes to zkusit a kdyz to nepujde,tak to odlozit. A budes vedet jestli se to da nebo ne. Nektere deti to zvladnou uz kolem toho roku a pul.

drakenn
8. pro 2023

Já jsem kluky začala vysazovat kolem roku. Ráno po probuzení to klaplo snad hned, tím jsme začali . Oba v 18 měsících byli bez plen. Do dvou let starší i na noc, mladší později. A podotýkám pak byli bez nehod.
Já nevěřím, že děti jsou zralé až kolem těch tří let. Moc se matkami podceňují a ruku na srdce, hraje v tom i roli pohodlí maminek

kristyn86
8. pro 2023

@drakenn Je to i o pohodlnosti. Ale vem si,ze zatimco ty jsi je to ucila pul roku,ja je to naucila do tydne 😉 Nemyslim to zle,jen je to nadsazka. Ano,utratila jsem vic penez za plenky 😉 Ale usetrila jsem si stres 🙂 Jinak ja si myslim,ze nektere deti to kolem roku a pul zvladnou. Ze uz jsou na to dozrale. Me se osvedcilo odplenkovani po 2.roce,obema bylo neco kolem 2,5 roku cca. Ale slo to fakt rychle...

konidana
8. pro 2023

Dcera se mi odenkovala sama asi v 16.m, proste si uz plenu nenechala nandat. Prala se a zdrhala plus hysterak, ze ji nechce😅. Na nocnik jsme zkouseli od roka.

Mladsiho syna nocnik ani pokadeny pleny na zadku vubec netankovaly minimalne do 2.5 roku. To uz jsem teda pres leto zacla s nim zkouset nocnik. Kdyz byl nahaty tak i casem cural tam kam mel. Do 3 let se podarilo odplenkovat pres den. Na spani plenu jeste mel.

konidana
8. pro 2023

@drakenn kazde dite je opravdu jine. Nektere je zrale v 1.5 roce jine neni zrale skoro ani ve 3 letech. Moje vlastni deti jsou toho dukazem.

bigbig
8. pro 2023

Synovi bude taky v dubnu 2 roky. Vůbec to neřeším. První syn byl bez plen ve 20 měsících, ale to bylo léto, přišlo to úplně samo nenásilně, bez nehod, jak běhal v létě nahatej. Nočník nikdy nepřijal, začal rovnou chodit na záchod. U mladšího počkám taky na léto.

bigbig
8. pro 2023

@drakenn Když je na to dítě zralý, je to hned. U nás to byla otázka pár dnů, možná 3 nebo 4 dny a byl prostě úplně bez plen a nikdy neměl přes den nehodu. Bylo mu 20 měsíců. Klidně jsem mohla trávit hodiny vysazováním a převlikáním dřív, ale stejně si myslím, že by to o moc dřív jak ve 20 měsících neuměl. Takhle to bylo absolutně easy a bez stresů pro všechny.

lvl16
8. pro 2023

Ve 2,5 se odplenkoval sám. Bez stresu, nátlaku, nehod a rovnou i na noc. Fakt nevidím důvod spěchat. Mě by nebavilo dítěti pořád připomínat, že se má jít vyčůrat a k tomu ještě uklízet loužičky jak po štěněti 🙂.

miryp
8. pro 2023

@drakenn prosím tě a v čem přesně je používání plen pro maminky pohodlné? Posadit dítě na wecko a pak mu utřít zadek je pro mě 1000x pohodlnější, než když jsem je musela xkrát denně přebalovat. Takže marně hledám to, v čem podle tebe tkví ta pohodlnost...

me_druhe_ja
8. pro 2023

Jsou dva tábory: jeden jede podle "staré" metody, kdy přece v roce musí být dítě bez plenek (s nadsázkou😀) a tak se týdny, měsíce stresujou, věčně perou pochcany věci, věčně dítě posazují na nočník.....
A druhej tábor prostě čeká, až k tomu dítě samo dozraje a pak je to během pár dní s minimem nehod. 🙂
Každej si musí zvolit, co mu více vyhovuje. A každé dítě je jiné. Některé děti to pochopí v roce a půl, některé ve třech. My jako matky na to vliv nemáme. 🙂
Mam dvě děti, straší není zdravý a pochopil to, uměl to ovládat a říct si, když měl za dva měsíce 4 roky. Mladší, zdravé dítě, to pochopilo ve stejné době, měla dva roky a 7 měsíců. Starší, ten nemocný, ještě mívá nehody. Ta mladší zdravá měla asi 2x. Oba teda mají plenky na noc, tam to zatím nehrozí ani u jednoho. Ale noc je velmi specifická, tam se pocuravani u zdravých dětí bere v pohodě i do 6 let...

me_druhe_ja
8. pro 2023

@miryp Víš jak to myslí? Že jsme pohodlné v tom prevlikat 5x denně pocurane dítě, 2x do hodiny ho posazovat na nočník a neustále se ho ptat, jestli nechce čůrat. 🙈

bigbig
8. pro 2023

@me_druhe_ja A já se teda klidně přiznám, že v tomhle pohodlná jsem. Radši svojí energii budu koncentrovat jinam, než na věčný řešení vyměšování nezralých dětí.

me_druhe_ja
8. pro 2023

@bigbig Však já taky. 😀 hlavně stejně to nemá smysl. Pokud na to dítě není mentálně zralý, tak se můžeš na hlavu stavět a je ti to k ničemu.
Jedině můžeš pak machrovat, že máš dítě bez plinek (a zatajit, že furt prevlikas, pereš a 2x do hodiny dítě na nočník posazujes😀)

dyechampion
8. pro 2023

@marketanovakova14 nejsi lina, je zima, zbytecne ti nastydne a dite musi byt zrale 🙂 My jsme taky duben a zacali jsme koncem asi cervna, kdy mel 2 roky a 2 mesice a za tyden to pochopil, byl na to zralej 🙂 jinak to, ze je zralej jsme pochopili tak, ze chodil pravidelne pod stul do "soukromi" kakat do plenky 🙂 takze jsme mu "prenastavili" to prostredi na wc a do nocniku. A fakt vam staci az v lete, a pak v zari muzete v klidu odplenkovani do skolky 🙂

miryp
8. pro 2023

@me_druhe_ja ahááá, takže má pohodlnost tedy tkvěla v tom, že jsem dítě nestresovala něčím, co nechápalo a neodklízela následky takového rozhodnutí. Tak to pak jo, tak to jsem tedy byla pohodlná a jsem na to pyšná 😂

evawest
8. pro 2023

Moje dvojcata jsou kvetnova, v lete po jejich 2.narozeninach to jedna docela davala, druha nezajem, ale nijak jsme na ne netlacili. Letos v lete, po jejich 3.narozeninach, jsme se na to vrhli. Ta, ktere to slo o rok driv, proste nechapala, hlavne kakani. Naopak ta druha to pochopila velice rychle. Nehod bylo mnoho, ale ted uz dobre dva mesice bez nehod. Zalezi na diteti, na vybranem okamziku. Je to tvoje dite a na nocnik budes ucit ty, ty budes prat pocurane/pokakane obleceni. Udelej to podle sebe. At uz se rohodnes jakkoliv, ja bych pockala, az bude tepleji.

mamikry
8. pro 2023

@marketanovakova14 Starsi dva jsem odplenkovala ve 2,5 letech. Jenze bylo leto. Nejmladsimu je 2,5 ted. V lete pekne chodil, ale musel byt nahac, jak mu dam kalhoty, je to v nich. Tak jsem zahajila masivni letakovou kampan 😄. Mame knizku "Co ma v plince mys", syn ji nastesti miluje, tak mu nenasilne vnucuju, jak je myska machr, ze chodi delat bobky do nocniku. 😄

drakenn
10. pro 2023

@kristyn86 neříkala bych, že jsem je to ucila půl roku. Od roku se seznamovali s nocnikem a celý učici proces trval cca týden. Protože věděli, co je nočník a co s ním.

kristyn86
10. pro 2023

@drakenn Tak to vychazi na stejno. Moje deti tedy taky znaly nocnik,celou dobu jsme ho meli doma,obcas si tam sedly,treba pred koupanim...Ale neucila jsem je to. To az pak dyl jsme se na to vrhly...Takze taky vedely,co to nocnik je a co se s nim dela apod.I jsme cetli knizku o nocniku 🙂

martinka0209
12. pro 2023

Sice všude píšou,že od 18.měsíce je dítě zralé,ale každý dítě je jiné kolem 18.mesice jsem začala posazovat a vůbec to dcera nechápala,nikdy nic do nočníku neudělala,ani po spinkání a to tam mohla sedět 20 minut a nic,radši do plenky nebo na podlahu,takže u druhého dítěte jsem nespěchala a začala až v létě (v říjnu ji byly dva roky)jenom posazovat,doma byla nahatá a na ven a noc měla plenky ,až se sama začala snažit a posazovat na nočník ( že si tam sama sedla a vyčůrala) a to trvalo týden,po týdnu jsem sebrala plenku i na ven( venku bylo jenom pár nehod),na noc ji měla ještě dlouho do dvou a půl letech,a to se naučila pár dní před druhými narozeninami ,takže za mě záleží jestli ví co dělá do plenky,tím že řekne že čurala nebo kakala ( takové znaky byli u druhé dcery), klidně to nech na léto je to lepší než v zimě

jerrabina
12. pro 2023

U nás byl tlak na odplenkovani a já ho odrážela, protože mateřská intuice. Bylo mi jasné, že u našeho dítěte se to musí udělat správně a bez nátlaku, jinak budeme mít problém, protože je to prostě rebelka. No a pak netuším co se stalo, ale najednou mi dítě připadalo dost zralé, že jsme nejak nenásilně začaly chodit na záchod, ani nevím jak. Bylo to takové přirozené a příjemné, prostě jsme si o tom povídaly, já se občas zeptala... Na nočník hrozně nechtěla, ale začala rovnou na záchod. Nejdřív tam vlastně chtěla chodit se mnou když já jsem čůrala a pak často řekla, že ona chce taky. A byla už na 2,5 letech téměř odplenkovana přes den, celý den měla suchou plenu. No a pak do toho začaly vrtat babičky a poslaly to do kopru, ale to už je jiná pohádka.

markyxx
12. pro 2023

@marketanovakova14 Mně se osvědčilo nechat to na synovi. Koupila jsem mu slipy s dinosaury, spolu jsme je vybrali. Řekla jsem mu, že slipy se nosí bez pleny. A nechala být. Asi za měsíc přišel „kde jsou ty pěkné slipy?„ a od té doby je bez plen přes den (2 roky a 3 měsíce mu bylo). Tedy dávala jsem na cestu autem ještě nějakou dobu. Počural se je pár krát, max 10x celkem, a to spíš jen trochu.