Dítě s PAS. Je tady maminka s takovým dítětem?

19. říj 2023

Dobry den. Memu synovi ve 3 letech psychiatricka diagnostikovala PAS a ADHD. Nyni navstevuje 1. Třídu. Zakladni skoly. Pani ucitelka ho nechala sledovat skolni poradkyni ktera rekla ze je na místě aby se ta "lecba" s PAS nekam posunula. Cekame na termin to Nautismu v Praze a pak se bude vedet co dal. Syn ma nekdy stavy ze je "mimo realitu". Nekdy si predstavuje. Co se týče chovani je nekdy vybusny, neumi si hrat s ostatními detmi. Spatne mluvi. Proste v chovani je uplne jiny nez deti v jeho veku nebo okoli. Me jako matce prijde naprosto normalni 🥲 ale vsichni okolo ten jeho autismus vnimaj. Je tu nektera maminky s takovym ditkem? Jake ma chovani? A jak to zvladate doma? Ja mam doma nekdy den ze si preju aby uz sel maly spát 😴 nekdy jsou dny pohodovy nekdy zase az moc narocny a nekdy zase nervni. A jak se takovy PAS leci? Syn ted bere ritalin aby udrzel pozornost a risperdal na vecer aby se mu lepe spalo.

hankapiiisek
19. říj 2023

Ahoj, ono autismus se vyléčit nedá ale dá se s ním dobře pracovat. Nevím odkud jsi, ale rozhodně bych doporučila např Aplu kde poradí a hodně pomůžou. Velice dobrá je také :kognitivně behaviorální terapie. Klidně mi písni

marge_s
19. říj 2023

Blbě 🤣

marge_s
19. říj 2023

Spis je klicove odkud jste, jestli jde v nautisu na rediagnostiku, zbytecne ztracite cas. Jako jo, hodi se, ale nejake centrum, kde pomohou bych hledala hned

misha31
19. říj 2023

Mam 10-ti letou dceru, autismus a k tomu pridruzena stredne tezka mentalni retardace...byva agresivni, je hodne vysoka na svuj vek a ma uz 65kg, proste zenska....Zklidneni, uceni a soustredeni se nam dari za pomoci zvirat, ma asistencniho psa a spoustu pudlu k tomu. U nas veskerejine metody ABA apod selhalo, nebylo pro ni vhodne. Mam ji na domaci vyuce a diky tomu se dari, aby se rozvijela (zvirata u sebe, klid).
Jinak moje dcerka je extremne citliva na zvuky (nesnese ani mluvu 2 osob), jakmile se ji nekdo necekane dotkne - treba jen otre vlasem, tak je reakce extremni, nikdo cizi se nesmi priblizit na 2 metry, jinak chyta panicky zachvat.
Autismus nelze vylecit, neni to nemoc...je treba se na syna napojit, dobre jsou zaklady Son rise terapie

cilkat
20. říj 2023

Mám syna v první třídě. Ve třech letech měl diagnozu "receptivní vývojová disfazie + prvky PAS", nicméně jeho psycholožka se čím dál víc přiklání k autismu. Takže do první třídy nastupoval s papíry na to, že je autista. Je teď v té první třídě. Má naprosto skvělou třídní a má asistentku, která má dospělou autistickou dceru (a je to skvělá, empatická ženská).
Z mého pohledu je syn "úplně normální, jen je po mě" - je to stydlivé, tiché dítě, ketré si rádo hraje samo. Občas těžko vnímá okolí a především je schopný se běžnými aktivitami přehltit tak, že úplně vypne a přestane být schopný se soustředit. Velmi špatně snáší vypjaté emoce (hádky, vynadání...). Velmi citlivě vnímá důvody proč něco dělat či nedělat (nefunguje na něj nějaké "protože se to tak dělává" - musí znát důvod. Ale ten důvod může být i "ostatní to uráží").

Syn od malička "nějak" komunikoval a tudíž nám byla ABA terapie nedoporučena s tím, že "on nepotřebuje vědět 'jak' nebo 'že' (v téhel situaci dělat tohle), on potřebuje chápat 'proč'."
Naopak velmi se nám osvědčili metody vycházející z ergoterapie - ať už smyslová integrace, nebo neurovývojová terapie (odstranění primárních reflexů). ... syn se prostě neučil, jak zacházet se svým tělem. Strašně moc mu to pomohlo se soustředěním a schopností vnímat okolí. Pokud sjte ničím takovým ještě neprošli, vřele doporučuju začít tím. Dále doporučuju poslechový program Benaudira (opět vlastěn na principu stimulace nervů, tentokrát hudbou).
Zároveň píšete, že špatně mluví: pokud jste na Facebooku, doporučuju přidání ke skupině "Rodiče dětí s vývojovou disfaziií" - hodně rodičů tam má děti podobně jako já, u kterých se vlastěn neví, jestli jsou autisti, nebo disfatici a s terapiemi pro ně.

blankaskubickem
20. říj 2023

No, PAS (porucha autistického spektra) se neléčí, nebo tedy nedá vyléčit jako chřipka... S tím bude prostě žít. A můžu ti upřímně říct, že nejvíc mu pomůžeš ty, protože ty s ním trávíš nejvíc času, a ty poznáš co má rád, co mu vadí, jaké situace ho přivádějí k záchvatům, jak s ním jednat... ty zkušenosti pak předat dál, asistentkám, učitelkám, rodičům, známým... Je to běh na dlouho trať, ale vyplatí se. Můj syn se třeba hrozně bál rámusu. Každé kýchnutí ho vyděsilo, když pod oknem projel traktor, vyděšeně brečel dobu, museli jsme po kouskách zvykat, ukazovat, hrou, zábavou... x měsíců ... to samé s dalšími věcmi.. Držím palce.